Föredrag

Historien om Hallandsås(en)

Historien om Hallandsås är lång och spännande. Här färdades man inte ensam, eftersom det periodvis fanns stråtrövare, snapphanar och andra farligheter. Under lång tid har Margretetorps gästgivaregård varit den självklara trygga samlings-punkten. Mat, ljus, värme och sällskap var och är det gästerna drömmer om. Låt dig följa med på resa genom åsens långa och minnesvärda historia som innehåller kungligheter, postrånare, författare och tunnelskandaler.

Längd: 1 tim

Tösatåg – spår av kända skånskor

Tösatåg handlar om en rad spännande kvinnor som fått ge namn åt de skånska lokaltågen, Pågatågen. Här finns det mesta – en akademiledamot (Elin Wägner), Sveriges andra kvinnliga läkare, Skandinaviens första aviatris, en kanalsimmerska, en okänd Hollywoodstorhet från Ystad, 100-årsjubilaren Birgit Nilsson med flera. Även fiktiga gestalter ur exempelvis kristen tradition samt tv- och musikkultur återfinns på de skånska tågen.

white and brown concrete house

Båstads historia

Vad hände i Båstad när Skåne blev svenskt? Hur började tennisen? När kom de första turisterna? Varför besökte John F Kennedy Båstad?

Om du vill veta mer om det här och mycket annat, lyssna på Ingrid Persson Skogs föredrag om Båstads spännande historia. Här tas du med på en tidsresa som sträcker sig från Båstads stillsamma födelse 1450 till dagens pulserande turistmetropol.

Föredrag: 60 min

Turismens historia

Vad döljer sig bortom horisonten? Ja, det är en fråga som människor ställt sig genom alla tider. Öknar, isvidder, skogar och hav har inte stoppat de upptäckarlystna.

Turismens hisnande historia väcker beundran och förundran. Flertusenåriga graffitiinskriptioner vid Egyptens pyramider, runstenar och reselitteratur berättar om människans obetvingliga längtan till det okända. Ingrid Persson Skogs föredrag tar dig med på denna historiska upptäcktsfärd.

Föredrag: 60 min

Ludvig Nobel – kungen av Båstad

Årligen riktas många av världens blickar mot Stockholm och högtidlig­heterna kring utdelningen av årets Nobelpris. Vad kanske många inte vet är att också Båstad och Bjärehalvön har sin Nobelhistoria.

Ludvig Nobel, brorson till den berömde Alfred, kom till Båstad av en slump 1905. Det blev kärlek från första ögonblicket. Han berördes av platsens skönhet, men såg också möjligheterna att förvandla detta lilla kustsamhälle till en turistort av rang.

Under Ingrid Persson Skogs föredrag får du dels veta mer om Alfred och hans bröder, dels hur Ludvig Nobels satsningar ledde till virvlande nöjen, nya sporter, publikdragande kungligheter och komfortabla logialternativ.

Föredrag: 60 min

Torekovs historia

Följ med på en tidsresa som tar dig från medeltidens fiskeläge till dagens Torekov med sommarpuls och bad från morgonbryggan.

Hör legenden om Sankta Thora som gjorde Torekov till vallfartsort i gångna tider. Ta del av berättelserna om den gamla kyrkoruinen, Lotsutkiken, Sjöfartsmuseet, Skjulet, Varmbadhuset och hamnen. Njut av bilder från de pittoreska gränderna med namn som Christopher Barfoths gata, Pål Romares gata och Peder Wessels väg, samtliga inslag i Torekovs skiftande historia. Under föredraget får du veta mer om de förödande bränderna, kyrkan, sillfisket, havets faror, stormarna, Hallands Väderö, konstnärskolonin och turismens intåg.

Fördrag: 60 min

Norrvikens historia

Norrviken är en plats som är fylld med harmoni och skönhet. Det är också en plats som har en lång och fascinerande historia.

Hör berättelsen om hur Rudolf Abelin, Norrvikens skapare, förvandlade sin trädgårdsdröm till drömträdgård. Lär känna de olika stilträdgårdarna och Rudolf Abelins tankar om Norrvikens utveckling till  ”ett levande trädgårdsmuseum”.

Föredrag: ca 60 min

Ett av de namngivna Pågatågen.

Vad döljer sig bakom namnen på Pågatågen?


 
Är det månne en förföljd friskyttelöjtnant, en internationellt känd Ystadskommissarie, en konkurs-drabbad biskop eller skrönornas okrönte kung?
Ingrid Perssons Skogs föredrag innehåller en lång rad porträtt av Skåneanknutna manliga profiler som fått ge namn åt våra lokaltåg.

Föredrag ca 60 min.