Guideturer

Berikande om Bjäre m m

Oavsett om du besöker en plats för första gången eller bor där mera stadigvarande väcks din nyfikenhet. När är kyrkan byggd? Varför började Gustav V spela tennis i Båstad? Vilken är historien bakom Norrvikens trädgårdar? Hur kan ett hus kosta 35 miljoner i Torekov? En guidning kan ge dig svaren på frågorna, men också berika dig med vetande som du kommit på att du inte vill vara utan!

Här nedan finns exempel på färdiga turer som kan bokas av såväl privatpersoner som företag. Samtliga guidningar finns förstås i två versioner: en på svenska och en på engelska. Vill du ändra lite på upplägget eller har helt andra önskemål – hör av dig. Jag skräddarsyr väldigt gärna åt beställaren.

Axelstorp – power walk med korta guidestopp

Vad sägs om en rejäl power walk med korta guidestopp i natursköna Axelstorp vid Båstad?
Det här är en tur för dig som gillar guidning i kombination med snabb och krävande vandring i vacker terräng. Det blir en rask vandring uppför åsen, in på gröna slingan i Axelstorps-skogen. Där möts du av trolsk och dramatisk natur med bäckar som skär rakt igenom ravinen. Fortsättning på lite mindre vägar genom Axelstorp ned mot Båstad. Fantastisk utsikt över Båstad och Laholmsbukten. Flera spännande utsiktsplatser som gjorda för korta guidestopp.
Startplats: Båstad Sportcenter (Drivan)
Längd: ca 2 tim

Birgit Nilsson i Båstad

Ett hett efterlängtat telefonsamtal och ett epokgörande möte – det är några av inslagen under Ingrid Persson Skogs guidetur om Birgit Nilsson, den världsberömda sopranen, och hennes anknytning till Båstad-Bjäre.
Under vandringen figurerar namn som Albert Runbäck, Gustav V, Ragnar Blennow och familjen Nobel. Vidare blir det tillbakablickar på konserttillfällen i Båstad. Avslutningsvis berättar guiden om Birgit Nilsson-statyn och dess skapare Ulla och Gustav Kraitz. Guideturen kan inkludera ett besök i Mariakyrkan i Båstad.
Längd: 1-1,5 tim

Bjäre härads hembygdspark

Bjäre härads hembygdspark strax utanför Båstad ligger på en fantastisk plats, omgiven av imponerande bronsåldershögar och enastående vyer över Laholmsbukten. Här kan guiden Ingrid Persson Skog ge dig inblick i traktens historia. I parken finns hus och gårdar som speglar skånsk byggnadstradition under flera sekler: Palmagården med eget spöke, Ågegården som hamnade här i samband med laga skiftet och Hjärnarps prästgård för att bara nämna några. Den världsberömda sopranen Birgit Nilssons långvariga engagemang för att via konserter i bl.a. Västra Karups kyrka sponsra hembygdsföreningen belyses självklart också. Under framför allt högsäsong erbjuder hembygdsparken utställningar och olika arrangemang. Självklart kan man slå sig ned och njuta av en fika.
Längd: ca 1 tim

Bjäre med mersmak

Det här är en guidad busstur som kan skräddarsys utifrån exempelvis önskemål, årstider, längd. Vi kör på svindlande vackra vägar på Bjärehalvön, där havet alltid är nära. Det blir odlar- och smakstopp under guideturen, som går genom ett landskap där passionen för förstklassiga råvaror, läcker mat och inspirerande smaker välkomnar besökaren. Närodlat? Javisst! Lokalproducerade charkuterier och öl, ångande potatisar, krispiga chips, ostar, äpplen. Mmm, listan kan lätt göras ännu längre. Bjäreturen kan innehålla dryckesprovning på någon av Bjärehalvöns underbara restauranger plus lunch/fika.
Längd: halvdag

Bjärehalvön – lysande utsikter

Det sägs att det tar ett helt liv att upptäcka allt det sköna på Bjäre, men under den här turen kan du bekanta dig med några av de vackraste Bjäremiljöerna. Du får först en kort introduktion till Båstad. Därefter beger vi oss mot Norrviken och följer den berömda kuststräckan ut till Kattvik, där skådespelaren Richard Geres kvällsbad förevigades av en påpasslig pressfotograf. Via den pittoreska hamnen i Kattvik tar vi oss till Hovs hallar. Klipplandskapet, klapperstensfältet och havets ständiga rytm fascinerar besökaren. Schackpartiet mellan riddaren och döden i Ingmar Bergmans klassiska ”Det sjunde inseglet” känns aldrig långt borta här på inspelnings­platsen. På väg mot Torekov skymtar du Hallands Väderö ute i havet. I Torekov ser du Skjulet, museet, lotsutkiken under vår vandring genom slingrande gränder. Därefter blir det Västra Karups kyrka och operastjärnan Birgit Nilssons grav. På sista sträckan passerar vi Båstads golfklubb, Boarp och Italienska vägen som erbjuder ytterligare hisnande utsiktsplatser.
Längd: 3-4 tim

Båstads historia del 1

Här följer du med på en guidetur som tar dig från Båstads stillsamma födelse 1450 till dagens pulserande turistmetropol. Du får bland annat veta mer om Mariakyrkans katedral­inspirerade arkitektur, blodiga krig, förödande bränder, Agardhska handelsmän och veten­skapsmän , turismvisionären Ludvig Nobel, textilkonst­nären Märta Måås-Fjetterström, förälskade senatorn J F Kennedy, tidig och modern tennis, turism förr och nu samt kultur
med filmiska förtecken.
Längd: ca 1.45 tim

Båstads historia del 2

Vad döljer sig bakom gatunamn som Glosasträde, Såpebrukssträde och Christian II:s väg?
Ja, det och mycket annat får du veta när Ingrid Persson Skog anordnar guideturen Båstads historia del II. Det vankas berättelser om kungar, krig och katastrofer, men även om fredliga förändringar.
OBS! Guidningen utgår från hamnen och slutar vid kommunhuset.
Längd: ca 2 tim

Cykelguiding – Båstads historia

Båstad med Strandpromenaden, Malenskogen och många små, sparsamt trafikerade gator är perfekt för cykelguidning. Här kan du kombinera motion och upptäckarglädje på en och samma gång. Tillsammans med guiden Ingrid Persson Skog kan du både göra en verklig och en historisk resa genom Båstad. Här finns det tid för natursköna avstickare till spännande minnesmärken från bronsåldern och framåt. Den mäktiga Mariakyrkan från medeltiden är förstås värd ett stopp, liksom centercourten, Nobelparken, idylliska Agardhsgatan, hamnen och mycket annat. Båstads historia rymmer massor. Det är klart att den handlar om bränder, krig, turister, sport, tågtunnlar och lokala profiler, men hur i all sin dar kom Greta Garbo, John F. Kennedy och Hugh Grant in i bilden?
Längd: ca 1.30 – 2 tim

Cykelguidning i Sydhalland: kungligheter och ostindiefarare

Vi färdas mestadels i det cykelvänliga Sydhalland. Här gör vi korta stopp vid exempelvis Skottorps slott och Hasslövs kyrka. Historien är rik och faktiskt rätt häpnadsväckande. Märkliga brons­åldersminnen, stridslystna snapphanar uppe på åsen, kungligt bröllop med förhinder, farlig seglats för ostindiefararen Osbeck och konstnärsbesök av storheter som Johan Tobias Sergel och Alexander Roslin. Allt detta ryms under en härlig cykeltur genom ett landskap med vida vyer, åldriga alléer och Hallandsåsens lummigt gröna silhuett som ständig följeslagare.
Start: förslagsvis i Båstad eller någonstans utmed guideturens sträckning
Längd: ca 3 tim
Antal: max 15
Cykelservice: varje cyklist ansvarar för sin cykel och får själv lösa eventuella cykelproblem

Dagshög

Från Torekov Hotell är du bara några minuter från en särpräglad upplevelse med havets rytmiska svall, doftande enefälad och mångtusenåriga fornminnen. Vi vandrar på Skåneleden till Skånes största bronsåldershög, Dagshög. Hör historierna om kung Dag och hans män som sägs vila där. Från toppen av högen är utsikten magnifik, och vi undrar alla vilka hemligheter som döljer sig under våra fötter. I fjärran skymtar du Torekov och Hallands Väderö som vi ska bekanta oss närmare med under dag två.
Längd: ca 5 km t o r
Lätt terräng: stig, asfalt och grus

Filmguidning i Hovs hallar

Hovs hallar är Bjärehalvöns mäktiga möte med havet. Här vittnar rasbranter, stenstränder och fantasi-eggande klippformationer om naturens obändiga krafter.
Det här området är rena magneten för kända film-regissörer. Filmälskare drömmer om att se platsen där Döden och Riddaren spelar schack i Ingmar Bergmans filmklassiker Det sjunde inseglet. År 2017 fick Hovs hallar som en av då tio (!) platser i Europa utmärkelsen Treasure ofEuropean Film Culture.
Vad kan passa bättre än en guidad vandring, där den långa raden av välkända och älskade filmer med koppling till Bjärehalvön presenteras?  Allt från Ronja Rövardotter till Solsidan.
Längd: ca 2 tim
Terräng: bitvis krävande terräng

Hallands Väderö

Härliga Hallands Väderö! Sandigt strandliv några meter från bryggan där Väderöbåten lägger till.
Strax intill smala stigar genom magisk och mång-skiftande natur. Stillhet och tystnad. Himmel och hav. Fridsamt betande hästar, kor och får. Vårens inbjudande vitsippsmatta, försommarens överflöd   av svärdsliljor och som-marens doftande kaprifol är helt omistliga inslag i upplevelsen.
Ön har en säregen och sägenomspunnen historia. Hur var det nu med vraken, fyren, drottning Dagmar, strand- vaskarna och kungaeken?
En kulturvandring med guiden Ingrid Persson Skog kan ge dig svar på de här frågorna.
Längd: 2-3 tim
Terräng: oftast ganska lättvandrat; inslag av sten och klippor

Hallandsås – guidad vandring

Hallandsås. Bara namnet för blixtsnabbt tankarna till snapphanar, stråtrövare och riskfyllda resor. Du kan förstås också associera till härlig skånsk bokskog, vårliga vitsippsmattor och fantastiska vyer över det vackra slättlandskapet som breder ut sig vid foten av åsen. Följ med på en guidad 5 km lång vandring som börjar och slutar på klassiska Margretetorps Gästgifvaregård. Under guideturen som mestadels går på skogsstigar och småvägar får du veta mer om traktens spännande historia. Den innehåller allt från berättelser om den ökände snapphanen Sven i Boarp till kungligheter, internationella konstnärer och kulturpersonligheter som bidragit till traktens berömmelse.
Utrustning: kläder efter väder; rejäla skor med bra sula för eventuellt fuktiga/leriga stigavsnitt
Terräng: delvis kuperad, stigar och vägar
Tid: ca 2 tim inklusive fika

Helsingborg och Sofiero

Helsingborg – ett myller av intryck och upplevelser. Åsynen av färjorna ständigt på väg över Öresund, klangen av rådhusklockorna, lukten av Zoégas kaffe, smaken av salta vindar, känslan av tillbakalutat lugn på caféerna eller snabb respuls på Knutpunkten, numera Helsingborgs C. Överallt finns de oväntade mötena, de oväntade kontrasterna. Den medeltida Mariakyrkans tegelgotik och de böljande linjerna på Dunkers kulturhus. Kärnan som troget vakat över Sundet sedan 1300-talet och nyfunkishusen i Norra Hamnen. Extatiskt fotbollsjubel på Olympia och stillsamma strövtåg i gröna oaser som Sofiero.
Som besökare måste du tillsammans med Språkguiden Ingrid Persson Skog gripa chansen att verkligen se och uppleva Helsingborg.
Längd busstur, guidetur i Helsingborg och på Sofiero ca 3 tim. Med fikapaus ca 3.5 – 4 tim

Helsingör, Shakespeare och Kronborgs slott

Knappt 30 minuter bort från Helsingborg, på andra sidan Öresund, ligger Helsingör och bara väntar på dig. Staden utövar tack vare Shakespeares ”Hamlet” en stark dragningskraft på besökare på hela världen. Följ med guiden Ingrid Persson Skog genom trånga gränder med färgstark bebyggelse från förr. Upplev den mäktiga domkyrkan, barockkompositören Buxtehudes enkla födelsehus och andra spännande monument. Häpna över kontrast- rikedomen mellan t ex Karmeliterklostrets strama medeltidsarkitektur och de ultramoderna linjerna i kulturcentret. Njut av renässansslottet Kronborg, strategiskt placerat precis invid den smalaste delen av Öresund. Fängelsehålan, de kusliga kasematterna eller den eleganta riddarsalen väcker associationer till såväl lyx som armod under flydda sekler på Kronborgs slott. Längd: guideturen i Helsingör tar ca 3 tim

Hovs Hallar

Upptäck Hovs Hallar, Hallandsåsens häpnadsväckande möte med havet. Raukar, grottor och klappersten är en påminnelse om naturens väldiga kraft. Milsvid utsikt lockar längst upp på toppen. Rasbranter skymtar på andra sidan kreaturs­stängslet. Namn som Kohallen påstås minna om faror som lurade om betesdjuren tog ett steg för mycket. Slingrande stigar genom märkligt formade enebestånd leder till stranden. Små stentorn gjorda av nutida besökare står som en tyst armé just där stigen når stranden. Det suggestiva ljudet av vågor mot klippor och klappersten följer dig, precis som i schackpartiscenen mellan riddaren och döden i Ingmar Bergmans klassiska film ”Det sjunde inseglet”, inspelad här på 50-talet.
Längd: ca 2 tim
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/doden-gjorde-hovs-hallar-varldskant

Industrihistoria i Båstad-Malen: sten, kalk och järnväg

Under den här guideturen vandrar vi en stund på den gamla banvallen. Ett helt nytt kapitel i Båstad-Malens historia började nämligen när järnvägen invigdes 1885. Trots otroligt tuff terräng för järnvägsbygget blev visionen om den nya järnvägslinjen verklighet. Självklart kunde fler besökare inklusive kung Gustav V hitta till Båstad, men det handlade det också om godstrafik. Området Malens historia rymmer verksamheter som stenbrottet, kalkindustrin och de blomstrande entreprenörsidéerna. Under den fridsamma Öresjöns vatten döljer sig resterna av en industriepok, som gjorde Vita hästens kalk från Båstad Kalkindustri AB till ett välkänt varumärke. Guideturen startar långt bak i tiden, vid det gåtfulla minnesmärket Galta stenar, och slutar på 2000-talet. Det blir t.ex. både järnvägs-, idrotts- och industrihistoria under strövtåget.
Längd: ca 2 tim

Ingmar Bergmans Helsingborg

Följ med på en filmvandring tillsammans med guiden Ingrid Persson Skog om du är nyfiken på Ingmar Bergmans Helsingborg. Han blev landets yngste teaterdirektör då han anställdes på den akut nedläggningshotade Helsingborgs stadsteater. Bergman var verksam där 1944 – 1946. Några år senare återvände han till trakten i samband med inspelningarna av ”En lektion i kärlek” och ”Till glädje”. Den senare utspelar sig i och runt Helsingborg i både filmen och verkligheten. Scener från Ramlösa och Pålsjö skog förekommer i filmerna, men också Strandpromenaden och centrala miljöer som Kärnan, Rådhuset, Tycho Brahes plats m.m.
Längd: ca 1.15 tim

Konst- och kulturvandring i Båstad

Vad har Tyra Lundgren för koppling till Båstad och vad i all sin dar är en skyddsmantelmadonna?
Svaret på de här frågorna och mer därtill kan man få om man följer med Ingrid Persson Skog på en guidad konst-och kulturvandring i Båstad. Under promenaden kan man alltså bekanta sig närmare med den lilla skyddsmantelmadonnan, den lysande blå Birgit Nilsson-statyn och flera andra konstverk som återfinns i miljöer där vi ofta rör oss. Den mångsidiga Tyra Lundgren dyker upp med sin relief av Märta Måås-Fjetterström, en av de kvinnohistoriska profiler som förekommer i Lundgrens monumental-verk ”Märkeskvinnor”. Vidare handlar det om exempelvis Carl Eldh, Lena Lervik samt Ulla och Gustav Kraitz. Det blir berättelser både om verkens motiv och konstnärer. Vidare ingår guidning om Mariakyrkan, eventuellt kompletterad med ett kort besök.
Längd: 1.5 –2 tim

Makalösa vyer på guidad powerwalk: Boarp – Båstad – Boarp

Boarp – Norrviken – Båstad – Boarp. Det här är en makalöst vacker del av Bjärehalvön, perfekt för en pulshöjande guidad vandring. Vi börjar vid hembygdsparken i Boarp strax utanför Båstad och fortsätter ned mot Norrviken, en sträcka som erbjuder ett pärlband av skönhetsupplevelser. Vi vandrar mot Båstad på en havsdoftande del av Skåneleden, parallellt med vattnet. Backen upp mot Erikstorp är en rejäl pulshöjare. Uppe på krönet väntar belöningen med svårslagna vyer över bronsåldershögarnas mäktiga silhuetter mot Laholmsbukten i fjärran. Både Erikstorp och Boarps hembygdspark andas gammaldags bygemenskap och landsbygdshistoria. Efter guideturen kan du passa på att ta en fika på det mysiga caféet i hembygdsparken. Varför inte smaka Mor Olenas legendariska sockerkaka?
Längd: drygt 2 tim

Malens historia

Malens historia är uppstickarens historia. Grannen Båstad var redan en etablerad badort när järnvägen kom. Malens historia är också entreprenörernas historia, de som förstod att på rent amerikanskt vis blixtsnabbt utnyttja förutsättningarna. Här fanns ju allt: järnvägen, åsen, skogen och havet, alltså precis det som den tidens badgäster önskade sig. Det fanns snart mat, logi och nöjen i överflöd, men hur var det egentligen med de så syndiga ”Möllebaden”?
Lev dig in i sekelskiftets spännande badtraditioner. Ta del av badortens diskreta kändisskimmer. Följ Malens förvandling när charterturismen vände upp och ned på svenskens trygga semestervanor. Se hur semester plus idrott ännu är ett älskat och högst levande koncept på Malen

Nobelvandring i Båstad

Båstad fick sin egen Nobelhistoria när Ludvig Nobel, brorson till den store Alfred, fick ingivelsen att göra Båstad till en turistort med internationell dragningskraft. Följ med på en guidetur i Ludvig Nobels fotspår. Utöver turismhistoria- och idrottshistoria innehåller den dels fängslande avsnitt om Nobels kulturengagemang, dels den för många okända berättelsen om Alfred och hans bröder i Ryssland. Besök i Mariakyrkan och på Skånegården kan ingå i Nobelvandringen.
Längd: ca 1.30 tim

Norrviken – en trädgårdshistorisk vandring

Norrvikens trädgårdar utanför Båstad erbjuder harmoni och skönhet men också ett stycke fantastisk historia. Tillsammans med guiden Ingrid Persson Skog får du inblick i Rudolf Abelins passionerade
livsverk – stilträdgårdarna på Norrviken.
Med stora visioner och mycket begränsad budget lyckades han förverkliga drömmen om att skapa ett levande trädgårdsmuseum på Norrviken. Här möter du stilideal från olika epoker och kulturer, personligt tolkade av Rudolf Abelin.
Längd: 1.30 tim

Pershögsskogen i Båstad

I Båstad lockar Hallandsåsens sluttningar med bra motion och fantastiska vyer.  Följ med guiden Ingrid Persson Skog på en vandring som går genom trivsamma Båstadskvarter och fortsätter via Pershögs-skogens branta stigar ännu längre upp på åsen. Njut av vidunderlig utsikt, särpräglad natur och ett stycke trivsam historia.
Lämplig startplats: vid hamnen
Längd: ca 2 tim

Skåneleden Torekov – Hovs hallar

Torekov – Hovs hallar bjuder på en sträcka av Skåneleden som berör varje vandrare. Här slingrar sig stigarna över urgamla betesmarker och klapperstensfält. Havet, sällan i stillhet, finns ständigt i närheten. Bland fredligt betande kor, får och hästar tar vi oss till de åtta gåtfulla Gröthögarna, en imponerande och magisk bronsåldershälsning från våra förfäder. Vi passerar en rad fort som skulle skydda Sverige mot invasion under andra världskriget. I dag är de omtyckta rastplatser som erbjuder bådeplatt underlag och underbar havsutsikt vid en picknick. Efter ytterligare en stunds vandring kommer vi till pittoreska Norrebro hamn, som väcker varje småbåtsägares mest innerliga båtplatslängtan. Har bland besökarnas favoritfotoobjekt, de färgstarka fiskebodarna, pausar vi för en efterlängtad förmiddagsfika. Den sista sträckningen går uppför, och snart njuter vi av vida vyer över Laholmsbukten och det suggestiva klipplandskapet i Hovs hallar. Hit kommer cineaster från hela världen, då det var just här de ikoniska scenerna med Riddaren och Döden spelades in till Ingmar Bergmans film ”Det sjunde inseglet”.  
Längd: 3-4 tim beroende på gruppens storlek och kondition.

Tennishistoria i Båstad

”Fifteen – love”. I över 100 år har tennis­sporten med det unika poängberäk­nings­systemet funnits i Båstad. Från början ett rent sällskaps­nöje, nu en världs­idrott som lockar hit fullblods­proffs och ama­törer. Under tennis­turen besöker du förstås Center­courten m m. Namn som Bragd-Birger, Jan-Erik Lundqvist, Björn Borg, Mats Wilander, Henke Sundström, Serena Williams och Johanna Larsson nämns, för evigt förknippade med magiska ögonblick i tennishistorien. Ibland kan guideturen kombineras med ett besök på tennismuseet i Båstad, där man kan fördjupa sig ytterligare i tennisens fascinerande historia.
Längd: ca 1-1.30 tim

Torekovs historia

Följ med på en historisk vandring som tar dig från medeltidens fiskeläge till dagens Torekov med sommarpuls och bad från morgonbryggan. Hör legenden om Sankta Thora som gjorde Torekov till vallfartsort i gångna tider. Se den gamla kyrkoruinen, Lotsutkiken, Sjöfartsmuseet, Skjulet och hamnen. Ströva i de pittoreska gränderna med namn som Christopher Barfoths gata, Pål Romares gata och Väktaregränd, samtliga inslag i Torekovs spännande historia. Hör mer om bland annat den förödande branden på 1800-talet, kyrkan, sillfisket, havet, stormarna, Hallands Väderö, konstnärskolonin och turismens intåg.
Längd: ca 1.45 tim

UFO-monumentet i Ängelholm – berättelsen om mötet i gläntan

”Vissa åker hur långt som helst för att besöka Ängelholm!” är en känd slogan som en gång myntades med anledning av Gösta ”Pollenkungen” Carlssons berättelse om ett oväntat möte med ett UFO i Sibirienskogen den 18 maj 1946. Platsen lever i ängelholmarnas hjärtan. Många promenader och joggingturer har under decenniernas lopp gått till UFO-monument som Gösta Carlsson lät uppföra på 70-talet till minne av händelsen som kom att förändra hans liv för alltid. Där föddes idéerna som skulle leda till framgångsrikt företagande och senare stort engagemang inom idrotten, inte minst Rögle BK.
Följ med på en UFO-vandring tillsammans med guiden Ingrid Persson Skog.
Längd: ca 1.30 tim

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/75-ar-sedan-ett-ufo-landade-i-angelholm